Aktualności

„Ślub” w przygotowaniu: scenografia i kostiumy

Fotoreportaż z przygotowań do premiery Ślubu w reżyserii Eimuntasa Nekrošiusa ze scenografią Mariusa Nekrošiusa i kostiumami według projektów Nadeždy Gultiajevej.

„Madame de Sade” po raz 50!

Madame de Sade w reżyserii Macieja Prusa 15 kwietnia zagramy po raz pięćdziesiąty!

Gorzko, śmiech zastyga. Piotr Cieplak o „Ułanach”

Reżyser o pracy nad Ułanami: „przenikliwie i gorzko opisują rodzaj galimatiasu, który towarzyszy dzisiejszej rozmowie Polaków o nas samych”. Premiera 10 marca!

„Ułani” – elementy scenografii

Fotoreportaż z przygotowań elementów scenografii do Ułanów według projektów Andrzeja Witkowskiego.

50. przedstawienie „Kordiana”

Kordiana w widowiskowej inscenizacji Jana Englerta w niedzielę, 18 lutego zagramy na naszej scenie po raz pięćdziesiąty!

Zbliżenie. Rozmowa z Arturem Urbańskim o „Twórcach obrazów”

„Zaczynają opadać płaty betonu, którymi na co dzień jesteśmy opancerzeni – mówi reżyser. – Czy to będzie gwałtowne? Najpierw trochę, potem mocniej...” 

Przygotowania do „Opowieści zimowej”

Za nami kolejne etapy przygotowań scenografii i kostiumów do Opowieści zimowej. Ważny jest każdy detal!

Tragiczny happy end. Rozmowa z Marcinem Hycnarem

„Shakespeare wrzuca nas w sam środek chorego umysłu – mówi reżyser o Opowieści zimowej. –  I, jak u Hitchcocka, zaczyna się od wybuchu, a potem napięcie rośnie”.

Wzniosłość i śmieszność. Rozmowa z Pawłem Miśkiewiczem

„Pokazujemy grupę ludzi splecionych jakimś upiornym układem erotyczno-emocjonalno-handlowym” – mówi reżyser Idioty

Jubileusz: polscy autorzy na naszych scenach

W sezonach jubilieuszowych Teatru Narodowego odbyło się dziewięć premier na podstawie tekstów polskich autorów! Na finał autorskie przedstawienie Piotra Cieplaka Soplicowo–owocilpoS. Suplement.

Korzystając z serwisu internetowego Teatru Narodowego akceptujesz zasady Polityki prywatności oraz wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Plik cookie możesz zablokować za pomocą opcji dostępnych w przeglądarce internetowej. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookie, kliknij tutaj